Soviet Emblem Dismantled From Kyiv's Massive Motherland Monument - foto RFE

Putin je přesvědčený neostalinista. Ruský stalinismus se hodně podobá německému nacismu nebo italskému fašismu. Jenomže stalinismus žije v ruské přítomnosti a za Putina jen kvete, zatímco ten německý a italský je už naštěstí minulostí. Mimo jiné i díky procesu denacifikaci Německa o které poctivě usilovaly generace Němců od konce války.

Rusko je potřeba destalinizovat, jinak s tím stalinismem nikdy neskončí. Ukrajinci to pochopili správně a v destalinizaci společnosti pokročili. Ruská invaze to samozřejmě urychlila. Teď dochází i k rychlé derusifikaci Ukrajiny (například osamostatněním ukrajinské kultury od ruské). K tomu všemu musí Ukrajina vést krvavý boj za svobodu. A snaží se vylepšit i svůj demokratický systém. Začala s tím ale už dávno před válkou. To vše je velký úspěch Ukrajinců. Ukrajinci totiž na rozdíl od Rusů, směřují mílovými kroky k evropským hodnotám.

V Rusku naopak zavádí Putin (a všichni jeho pochopové) neostalinismus, který má podobu nabubřelého, krutého, totalitního, zlodějského, mafiánského, prolhaného, vražedného, stalinistického režimu … A ten stalinistický režim byl tomu nacistickému podobný. Hodně Rusů to nepochápe, ale někteří ano. Rusko nepotřebuje denacifikovat, ale destalinizovat. Používejme správnou terminologii, která dává v historickém kontextu větší smysl i v Rusku. (viz pakt Molotov – Ribentrop neboli spojenectví Stalina s Hitlerem a rozpoutání 2.světové války)

 

————————————————-

Dále doporučujeme k přečtení:

Nenávist Vladimira Iljiče Lenina , Seznam Médium  Gavin N. Harris, 2.8.2023

Hammer Down: Soviet Emblem Dismantled From Kyiv’s Massive Motherland Monument, Radio Free Europe, 2.8.2023

Memorial Ćeská republika

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika